Ciorba de vacuta eu o fac cu rasol de vita – vitel – sau ceafa de vitel. Rasolul se fierbe putin mai greu dar maduva ii da un gust aparte, ceafa se fierbe mai repede si nu are nici un pic de miros specific carnii de vita.
Este o ciorba cu grad de dificultate mic. Sunt atenta sa fierb bine carnea si sa pun legumele intr-o anumita ordine astfel incat sa fie fierte la sfarsit dar nu foarte moi.
Ca si legume obligatorii, dupa gustul meu, sunt morcovul, fasolea verde sau galbena depinde de seson si mazarea. Restul sunt optionale. Adica telina sau postarnac in functie de sezon sau ambele, ceapa galbena sau verde, ardei verde sau rosu, rosii sau suc de rosii.
Am fotografiat spre exemplificare cateva legume, insa la ciorba pun multe, noua placandu-ne ciorba mai deasa putin.
Fierb carnea foarte bine luand spuma de multe ori sau chiar schimband apa, apoi pun ceapa, morcovii, telina sau/si albitura, mazarea, fasolea verde, cartofii, dovlecelul sau dovleceii. Nu am un gramaj pentru legume sau carne, toate le pun dupa gust sau in functie de cata cantitate de ciorba vreau sa fac. La final pun rosiile decojite sau sucul de rosii.
Obligatoriu pun la sfarsit patrunjel, leustean si tarhon. Cand servesc ciorba mai adaug intr-o farfurioara putin patrunjel proaspat tocat astfel incat cine mai doreste sa-si puna cat doreste.
Tot optional smantana si ardeiul iute.
Intotdeuna pun uleiul la ciorba dupa ce aceasta este rece. Nu este necesar si mai ales sanatos sa fierbem uleiul, in nici un caz sa ” calim”legume cand le punem la ciorba sau orice fel de mancare.
Dupa gustul meu o acresc cu bors dar cum in ultima vreme nu am mai gasit un bors care sa-mi placa o acresc cu lamaie.
Am mancat de curand o ciorba de vacuta in Bucovina care nu avea leustean ci doar patrunjel si ce credeti?! Ei bine nici prin cap nu va trece..busuioc. Era foarte buna, dar raman adepta tarhonului si leusteanului.
Leave a Reply