Komm hier


Un sas, plecat de ani buni din tara, s-a intors sa-si vada prietenii. Intr-o zi, un vecin il zareste pe sasul ajuns neamt cum se uita preocupat la niste gaini. Taranul roman vine la gard si cauta samanta de vorba. Un neamt, chiar si daca a fost candva un simplu sas, starneste curiozitatea. In foclor, nemtii au lasat multe urme.

“ Frumoase gaini”, zice romanul, cu acea admiratie controlata, care anunta o mica perfidenie. “ Si la voi trebuie sa fie gaini frumoase”.

“ E drept zice – zice neamtul, correct ca orice neamt – avem gaini de toata frumusetea”.

“ Noi cand le chemam la graunte – zice romanul, aflat intr-o dispozitie speciala, intre o nevoie acuta de conversatie si nevoia straveche de a-i provoca pe nemti – le strigam: pui, pui, pui! Voi cum le strigati?”

“ Noi – spune neamtul, fara sa sesizeze primejdia – zicem: komm hier’.

“ Asta ce inseamna?, intreaba romanul. Nu cumva: pui, pui,pui?!”

“ Inseamna: veniti incoace!’ Zice neamtul.

“ Dar cand chemati cainele – insista romanul – cum ziceti? Ca noi zicem: cutu, cutu”.

“ Noi – zice neamtul, egal cu sine – spunem komm hier!”

“ Al dracului neamt”gandeste romanul, fara sa-si dea seama bine de ce-l irita raspunsurile turistului. “ Da’ cand imbiati porcul la troaca, voi cum ziceti? Ca noi zicem: ciucu, ciucu, ciucu!”

Neamtul cade o clipa pe ganduri, probabil ca nu creste porci, dar se vede treaba ca stie tehnologia muncii la troaca si rapunde: “ Zicem: komm hier!” Dialogul continua in termeni amiabili, in chestiunile fiind curcile, gastele, caii, vacile. Rezulta ca in limba germana nu exista nici “cea”, nici “ hais” ci doar “ komm hier’’. Romanul se gandeste toata noaptea la ingustimea de minte a nemtilor, si din vreme in vreme, il apuca rasul. Cum sa spui porcului “ cutu, cutu”, iar calului “pui, pui,pui?”

Cu acest prilej  isi aminteste tot felul de intamplari cu nemti din timpul razboiului. Si parca i se dezleaga mintea. In zori, il asteapta pe neamt la gard. Acesta iese din casa, face un sfert de ceas gimnastica, si-l saluta pe vecin cu multa aplicatie.

“ Auzi neamtule – il provoaca hatru romanul – acum o sa intreb cum ziceti voi cand goniti gainile. Ca noi zicem “ husti”

Neamtul cade iar pe ganduri, dupa care raspunde: “ Noi nu gonim gainile, ma duc in cealalta parte a curtii si le zic frumos: komm hier!”

Autor:Tudor Octavian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: