Domnul Kurr


Pe un cetatean il chema Kurr. Cand ai un asemenea nume, nu conteaza prenumele. In oras existau mai multe familii Kurr. La o petrecere tovaraseasca de 1 Mai, functionarul Kurr a cunoscut-o pe functionara Marilena Poponea si toamna s-au casatorit. Marilenei ii venea cam peste mana, cand scria autobiografii si fise de cadre sa precizeze: Kurr, fosta Poponea. Discutiile pe seama celor doi tineri s-au inmultit si diversificat, fara sa devenina cu adevarat stanjenitoare. Mai ales ca si altii aveau nume la fel de interesante: Buca, Gravidul, Putulea. Funcionarul Kurr nu intelegea de fel ce gasea lumea caraghios intr-un vechi nume elvetian. Iar faptul ca unii colegi de serviciu mai glumeti ai nevesti-sii ii sfatuiau pe varstnicii care-si intocmeau dosarul de pensii sa ia legatura cu madam Poponetu nu-l deranjau. Brusc isi amintea ca el are in vene urme de sange european si zicea: ‘’ Deh, romani prosti, ce poti sa le ceri!’’.

Ca ajutor de notar la primarie, numitul Kurr se ocupa de toate treburile care il plictiseau pe notarul sef. Spre deosebire de toti colegii care se visau eroi impuscandu-l pe Ceasusescu, iar la revolutie s-au bucurat cand l-au vazut mort, cetateanul Kurr a privit la televizor executia, gandindu-se ca venise in sfarsit vremea sa scape de notarul sef. Asa ca, in 29 decembrie, la izgonit din birou, si-a scos un certificate de revolutionary si a infiintat Partidul Liber Constitutional Pentru Drepturile Minoritatii Elvetiene Abuziv Deznationalizate din Judetul Tulcea, pe scurt PLCDMEADJT.

In 1990, toata lumea declara niste drepturi. Dar nu la Elvetia s-a gandit revolutionarul Kurr, cand si-a facut partid, ci la cativa veri si unchi care si-au schimbat de buna voie numele in Morarescu. A considerat renuntarea la un nume care prezenta, mai ales cand era scris, un suav parfum helveto-european ca pe o tradare.  Si simtindu-se complet singur intr-o lume a politicii in care zilnic se anuntau noi aliante s-a inteles cu unul dintre deputatii locali ai puterii pentru un troc. Trecea la ei cu partid cu tot – adica impreuna cu Marilena- daca il bagau in Parlament. ‘’Nici-o problema – i-a zis acesta – te trecem pe lista si esti ca si intrat. Dar nu cu numele asta. E prea ….strain. Ia-ti unul neaos. Rade presa de noi’’. ‘’ E un vechi nume elvetian – a zis foarte afectat noul membru de partid Kurr – n-am de ce sa mi-l schimb’’. Dar si l-a schimbat. Si-a zis simplu, fara ifose elvetiene, si din punct de vedere politic correct, Cur.

 

Autor:Tudor Octavian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: