Bideul


Un barbat a cumparat un bideu si s-a suit cu el in tramvai. Locurile fiind ocupate, barbatul s-a asezat pe bideu. Oamenii se faceau ca nu il baga in seama. Desi era clar ca toti se gandeau la bideul ala. Din cauza ca barbatul, care avea un fund mare, statea destul de comod pe bideu, cei care urcau credeau ca e un veceu.

O cucoana in varsta n-a mai suportat situatia si a spus cu glas tare’’ Nesimtiti mai sunt unii’’ Intrucat cucoana n-a lasat sa se vada ca e vorba de barbatul care se odihnea pe bideu, zgaltait usor cand tramvaiul lua viteza, calatorii au inceput sa se uite in jur. Chiar si barbatul de pe bideu s-a uitat in spate. Dar fiindca in spatele lui nu se gasea nimeni a continuat sa pastreze acelasi aer meditative si oarecum multumit de sine, manifestat inca din clipa cand a reusit sa-si urce bideul in tramvai. Probail ca lucrurile s-ar fi oprit aici, daca intr0una din statii n-ar fi urcat un alt barbat cu bideu. De fapt, nu se putea sti daca era bideu sau veceu, pentru ca persoana l-a manevrat scurt, cautand sa-l mascheze, cu picioarele si cu o sacosa de cumparaturi.Cel mai multi il stanjenea nu privirea dusmanoasa a femeii in varsta ci expresia vesela si complice al barbatului de la celalalt capat al vaganului, care calarea bideul. Pe fetele tuturor staruia un soi de uimire bleaga. Ca la un examen la care se da un subiect incuietor si aproape ca auzi cum sfaraie in capatani rotitele gandirii bagate in priza.

Cucoana in etate, care avea unele daruri de medium si nu stia a inceput sa se foiasca iritata in scaun si sa vorbeasca singura. Pur si simplu o enervau cugetarile intime si igienice din capetele calatorilor. Mai ales ca acestia erau in majoritate pensionari ca si ea. Un mos a incepu sa o fixeze cu un suras dubios, sic and a coborat, i-a facut cu ochiul, aratand cu barbia spre barbatul de pe platforna din spate a vagonului.

Pe trotuar se zareau din cand in cand, din goanna tramvaiului, barbati si femei tarand dupa ei veceuri si bideuri. Parca te gaseai intr-un teatru supra realist. Daca un strain filma totul avea ce prezenta la un festival avangardist. Explicatia insa era simpla: o retea de magazine facuse mari reduceri de preturi la veceuri si bideuri. Asa intra oamenii in capitalism: cumpara ce nu le trebuie, pentru ca e ieftin.

Autor:Tudor Octavian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: