Cetatea Rupea – Cetatea Cohalmului
Asamblul de arhitectura militara transilvaneana, situate pe dealul Cohalmului la incrucisarea drumurilor ce faceau legatura intre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, Cetatea Rupea este atestata pentru prima data in documente la 1324 – Castrum Kuholm – ca loc de refugiu al sasilor rasculati impotriva regelui Robert de Anjou al Ungariei. Numele de Kulohom ce referire la roca pe a fost ridicata: bazaltul.
Ocupand o pozitie strategica, cetatea medievala s-a dezvoltat si a evoluat pe parcursul mai multor secole constituind unul din cele mai puternice asambluri defensive din Transilvania.
Asamblul cetatii este alcatuit din 3 incinte avand faze diferite de constructie:
– Ceteatea de Sus sec XII – XIV
– Cetatea de Mijloc sec XV – XVI
– Cetatea de Jos sec XVII
Circulatia intre incinte este controlata de mai multe porti interioare situate pe zidurile care compartimenteaza asamblul fortificat. Asamblul este redat comunitatii in 1420.
Cetatea prevazuta cu turnuri , bastioane si drumuri de strategie a servit atat ca fortificatie cat si ca loc de refugiu pentru populatia satelor din imprejurimi in fata repetatelor asedii. In 1688 cetatea a fost ocupata reparat de austrieci care si-au facut aici o garnizoana.
Dupa pierderea rolului defensive, cetatea ramane in grija comunitatii care executa lucrari de intretinere.
Stanca bazaltica de la Rupea este monument la naturii si este unul din cele mai vechi vestigii arheologice ale Romaniei.
In apropiere este cetatea fortificata de la Viscri.
Filed under: atractii turistice, Brasov, destinatii de weekend, excursii, fotografii |
Leave a Reply