Cetatea Alba Iulia


Cetatea Alba Iulia este emblema orasului Alba Iulia si chiar am intalnit albaiulieni mandri de orasul lor. La momentul in care am vizitat cetatea era in mare parte in reabilitare si se spune ca va fi gata undeva la sfarsitului lui 2012. Am inteles va reabilitarea va materialize o viziune indrazneata si unica care va transforma site-ul secular intr-un parc imens deschis publicului larg.
Fara a exagera catusi de putin cetatea Alba Iulia ne-a impresionat pana la uimire, mai ales ca o vedeam prima data. Este intr-adevar mandria albaiulienilor si asa cum spun ei” un incatator popas istoric si cultural si “ la Alba Iulia istoria are viitor”

Catedrala Catolica din Cetatea Alba

Catedrala Catolica din Cetatea Alba

In interiorul cetatii numeroase vestigii adunate în decursul a două milenii.

Traseul celor Trei Fortificaţii este o reconstituire ingenioasă a unui sit bimilenar care înglobează vestigiile a trei fortificaţii, aparţinând unor epoci diferite: castrul roman (106 d.Ch.), cetatea medievală (sec. XVI-XVII) şi Cetatea Alba Carolina, fortificaţie de tip Vauban (sec. XVII).

Caterala romano-catolică Sfântul Mihail, de secol XIII, este un edificiu reprezentativ al arhitecturii romanice târzii, deşi impresionează mai ales prin contrafronturile solide ale stilului gotic.

Sala Unirii din Cetatea Alba Iulia

Sala Unirii din Cetatea Alba Iulia

Palatul Principilor a fost construit în secolul al XV-lea cu rolul de reşedinţă a Capitoliului romanic-catolic. Ulterior clădirea a devenit reşedinţa principilor transilvăneni, inclusiv a voievodului Mihai Viteazul timp de 11 luni, în scurta sa calitate de domnitor a tuturor românilor.

Clădirea Bibliotecii Batthyaneum adăposteşte un observator astronomic în turnul fostei mănăstiri trinitariene, un mic muzeu cu o colecţie numismatică şi câteva piese arheologice. Însă remarcabil pentru patrimoniul cultural european este fondul de cărţi ce conţine lucrări valoroase, de valori inestimabile, precum Codex Aureus a cărui nume provine de la modul de execuţie – textul şi imaginile sunt scris cu aur pe pergament fin.

Obeliscul lui “Horea, Cloşca şi Crişan” este edificiul închinat memoriei celor trei conducători ai răscoalei ţărăneşti din 1784 şi este un simbol al luptei împotriva inechităţilor sociale.

Muzeul Unirii prezintă publicului o colecţie impresionantă de exponate precum cele arheologice îmbogăţite de vecinătatea situl bimilenar, de numismatică, de carte veche şi contemporană, colecţii de etnografie, tablouri şi fotografii.

În spatele muzeului se află Sala Unirii străjuită la exterior de busturile artizanilor Marii Unirii. În sala principală se află expuse documentele originale ale unirii precum şi steagurile sub care a fost proclamată unirea Transilvaniei cu Regatul român.

Obeliscul Horia Closca si Crisan

Obeliscul Horia Closca si Crisan

Catedrala Reîntregirii Neamului a fost înălţată între anii 1921-1922 pentru a consfinţi actul de la 1 Decembrie 1918, în stil neo-românesc, cu elemente arhitecturale de inspiraţie bizantină.

Schimbarea garzii la cetate este un adevarat spectacol pe care obligatoriu trebui sa-l vedeti. Nu numai pe noi ne-a fascinate ritualul reinventat si facut din cate am auzit de niste actori angajati. Este locul unde emotia are nuante puternic patriotice (sentiment trait si la Ulpia Traiana Sarmizegetusa)Una din porti

În fiecare an de 1 decembrie, la Alba Iulia se reiterează acel moment primordial al devenirii naţiunii române prin manifestări care îi confirmă rolul de Cetate-Simbol A Marii Uniri a Românilor.

Mihai Viteazul

Garzi calare

Garzi calare

Planul Cetatii Alba Iulia

Planul Cetatii Alba Iulia

Schimbarea  Garzii

Schimbarea Garzii

Vedere din restaurantul Cetatii Alba Iulia

Vedere din restaurantul Cetatii Alba Iulia

Advertisements

One Response

  1. Bravo! Chiar cautam disperat un blog de calatorii partener, de unde sa iau un link cu cetatea Alba Iulia. Sper ca imi permiteti. Va pup.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: