Muzeul de Etnografie si Folclor Vatra Dornei


Portul este clasificat pe cele patru zone etnografice abordate. Hainele groase, confectionate din suman, cum ar fi: mantalele, cioarecii, atele lungi de la opinci etc., ne sugereaza ca suntem in plina zona de munte.

Pentru zona Dornelor pledeaza costumele de sarbatoare din comuna Dorna Candrenilor si Panaci precum si mai multe piese de port expuse separat: zabrelnice, camasi, braie etc.din comuna Dorna Arini. In zona Dornelor, fiind o zona de inerferenta se resimt din plin influentele Ardealului, Maramuresului, Harghitei precum si a Neamtului. Croiul camasilor din Cosna si Poiana Stampei amintesc pe cel al camasilor din Bistrita Nasaud. Faptul nu este generalizat, putandu-se intalni si camasi Bucovinene, incretite pe gat cu ata iar la capatul manecilor “prinse in bratara”.
Exista in aceasta expozitie o ordonare a exponatelor pe idei majore, legate de momente bine alese: tunsul oilor, urcatul la munte, masura, inchegatul etc. Majoritatea exponatelor sunt originale, facanduse si cateva reconstituiri dupa informatiile culese din teren. Intr-un ungher a fost reprodusa, la scara normala, o vatra cu vartej, de a carei cujba (carlig) sta agatat ceaunul de urdit.

Creatia noua. Aici sunt etalate tesaturi, piese de port, obiecte de lemn, toate purtand amprenta actualului. Valorificand materia prima traditionala: lana, bumbac, lemn, aceasta creatie isi tradeaza noutatea. Astfel, camasile femeiesti si cele barbatesti renunta la paleta cromata bogata, mergand pe una mai retinuta si mai sobra (negru, cafeniu). In privinta ornamentelor, se paraseste tot mai mult “geometricul” in favoarea “florarului”.

Mastile care amintesc de noaptea anului nou, sunt destinate peretelui si nu jocului, fiind confextionate din lemn.

Ghidul muzeului, o doamna cu multa rabdare si pasiunea ne-a detailat aceste lucruri si ne-a ingaduit sa facem fotografii.

Programul de vizitare al muzeului: Luni-Vineri 10-18
Sambata si Duminica Inchis

Muzeul este situat in cladirea Primariei, str Mihai Eminescu nr 17

Interior Muzeul de Etnografie si Folclor

Interior Muzeul de Etnografie si Folclor

Ii si cojoace vechi de peste 100 ani

Ii si cojoace vechi de peste 100 ani

Interior Muzeul de Etnografie si Folclor Vatra Dornei

Interior Muzeul de Etnografie si Folclor Vatra Dornei

Interior Muzeul de Etnografie si Folclor Vatra Dornei

Interior Muzeul de Etnografie si Folclor Vatra Dornei

Oua Incondeiate pentru transmiterea mesajelor.

Oua Incondeiate pentru transmiterea mesajelor.

Port popular

Port popular

Advertisement

3 Responses

  1. Frumos, insa un fenomen romanesc pe care nu mi-l pot explica: multe muzee si case memoriale sunt inchise in weekend cand lumea ar avea timp sa le viziteze. Poate au fost odata insa acum sunt inchise in urma unor statistici care arata ca marea majoritate a romanilor stau acasa cu degetul in gura.

    • Sunt de acord cu tine, dar chiar daca ar fi deschise, majoritatea romanilor sta la mall, sau la tv sa mai vada ce cu cine. Cand am vizitat Vatra Dornei nu am vazut nici un indicator catre muzeu, cautand un loc sa bem o cafea am vazut muzeul. Spre norocul nostru nu era nici un vizitator, asa ca ghidul – o dna, fosta profesoara de istorie – ne-a povestit cu lux de amanunte tot ce trebuia sa stim despre Vatra Dornei. O minune de om. A facut-o cu placere si nu a vrut sa primeasca nici un banut. Abia am convins-o ca banutii de la noi ar putea fi pentru protocol. Aceeasi poveste la Histria, la Gura Humorului, la Muzeul Oasului si as putea continua cu multe. Trist. Rusinos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: