Cetatea Histria


In judetul Constanta, pe drumul judetean ce merge paralel cu E87, de-a lungul coastei, se gaseste Cetatea Histria, prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei. Venind dinspre Bucuresti poti ocoli usor aglomeratia din Constanta si din satele invecinate daca dupa Medgidia, in zona Poarta Alba mergi pe o derivatie (drum judetean) ce te duce la drumul european E60. Te intorci foarte putin spre sud (aprox. 1-2 km) pentru a ajunge la E87, la doi pasi de Navodari. Din oras, la o intersectie inainte de un pod se face stanga spre comuna Corbu si te inarmezi cu putina rabdare pentru a strabate 26-30 km pana in preajma Istriei. Cu atentie sa nu ratezi intrarea faci dreapta pe un drum secundar ce te duce, dupa 8 km de stuf si culturi de floarea-soarelui drept la muzeul si Cetatea Istria. Drumurile sunt bune, fara trafic intens si merita de mers. Privelistea dintre ruine pe malul lacului este minunata.
Cetatea este situata pe malul Lacului Sinoe (altadata golf deschis) si a fost infiintata la jumatatea secolului VII ac fiind apoi definitiv parasita in secolul VII pc. Intemeiata de negustori si navigatori greci cetatea Histria a avut o dezvoltare neintrerupta atat in perioada greaca cat si in cea romana, fiind multa vreme cel mai important centru economic de la gurile Dunarii. Asezarea era inconjurata de ziduri de aparare, alimentarea cu apa se realiza prin conducte iar strazile erau pavate cu piatra.
Cetatea prospera si sub stapanire romana cand in oras incep sa se construiasca temple inchinate zeitatilor romane, terme si cartiere destinate cetatenilor instariti.
Din pacate golful Halmyris pe malul caruia se afla asezarea incepe sa se impotmoleasca cu nisip, inchizand iesirea directa la Marea Neagra. Cetatea Histria va fi definitiv abandonata dupa invazia avarilor care distrug o mare parte din asezare.
Histria (Istria in limba greaca – denumire luata de la fluviul Istros = Dunarea) prospera si se dezvolta timp de opt secole.
Asezarea, inconjurata de un puternic zid de aparare, era alimentata cu apa prin conducte lungi de peste 20 km; strazile erau pavate cu piatra, iar institutiile de educatie fizica = gymnasion si cele cultural-artistice = museion cunosteau forfota obisnuita locurilor de acest fel.

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Drumul catre Cetatea Histria dinspre Constanta

Drumul catre Cetatea Histria dinspre Constanta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: