Peştera se află la altitudine de 285 m, având dezvoltarea de 40 m şi o singură intrare. Se află localizată pe valea Pietrii, pe afluentul stâng văii Poienii, pe afluentul stîng al râului Lăpuş, pe versantul vestic al muntelui Piatra Pinţii din comuna Băiuţ, satul Poiana Botizii.
Accesul spre peşteră se face de la Gura văii Poieni (4 km de Strâmbu Băiuţ, 21 km de Tg. Lăpuş) se urcă pe drumul spre Poiana Botizei cca. 2 km, apoi se traversează valea şi se urcă pe poteca dintre cele 2 fire ale Izvorului Pietrei până sub Piatra Pinţii, intrarea este situată pe versantul vertical al stâncii de sus.
Este o peşteră fosilă, fiind dezvoltată pe o direcţie generală V-ESE, intrarea are înălţimea de 3 m, urmează un sector descendent până la cota 2,8 m, după o săritoare de 2 m, înălţimea galeriei are 3 m, în dreapta este o galerie de 6 m lungime şi înălţimea de 2,5 m debuşează printr-o fereastră în tavanul galeriei principale, se continuă descendent de la 2,8 m pînă la 7,7 m unde galeria atinge înălţimi până la 8,8 m. Galeria urmează ascendent până la terminus pe o lungime de 20 m, aici fiind 3 săritori şi este partea concreţionată a peşterii, înălţimea are 2 m, lăţimea generală a peşterii are 1 m, terminusul este o restricţie de 0,2 m lăţime la cota de – 1,9.
Peştera cu Oase este “subiectul” primei lucrări de speologie referitoare la o peşteră din judeţul Maramureş, cea redactată de Primics Gy în anul 1986.
sursa apmb
Iti este necesar echipament de munte, bocani, lanterna neaparat, pestera nefiind electrificata.
Pornim spre pestera despre care se spune ca ar fi fost casa lui Pintea cu doi localnici, dl Gherman si dl Anton care cunoaste fiecare locsor din padure ca pe curtea lui, caci altfel nu nimeresti drumul. Daca te iei dupa indicator, asa cum ne-am luat noi, nu ai avea de mers decat 800 de metri. Gresit… dar odata porniti la drum nu am vrut sa ne facem de ras in fata celor doi localnici care ne erau calauze. Drumul nici vorba sa aiba 800 de metri…este si anevoios de urcat pe alocuri fiind in pante abrupte. Am aflat in timp ce urcam ca ne putem intalni cu ursi… mai ales cu ursoaice ca au pui mici in perioada aceasta…nu eram destul de epuizati de urcus, acum eram si cu frica unui face to face cu ursoaica.. Calauzele noastre ne-au spus ca trebuie sa stam linistiti ca daca vorbim mult nu ne ataca…ma rog..cu speranta ca acestea nu erau decat glume pe seama noastra am continuat sa urcam. Racoarea padurii si popasurile dese ne-au dat puteri sa ne continuam drumul. Drum care pentru noi care nu suntem patimasi in a urca muntele la picior, a fost greu.
Pe parcursul urcusului, poienite pline de flori si varfurile muntilor din-prejur. Superb!
Ajungem in sfarsit la pestera.. ha..care nu are deloc intrarea pe care o credeam..intri cumva..” pe pantece” vorba lui nea Gherman.. intrarea e o gaurica mica, camerele sunt si ele unele mici in altele te poti ridica in picioare.
Pestera este un loc salbatic nefiind absolute nimic amenajat pentru turisti. Neaparat iti trebuie lanterne ca sa poti vedea ceva in pestera!
In pestera apa a sapat piatra in asa fel incat a facut niste forme de poti jura ca sunt schelete umane. Localnicii spun ca aici ar fi fost ascunzatoarea lui Pintea.
A meritat drumul pana acolo, dar vrem sa se stie ca drumul nu are 800 m asa cum arata un indicator din zona, in padure este umed si alunecos,(bocancii sunt ideali) drumul nu este marcat decat pe alocuri, in pestera nu vezi nimic daca nu ai lanterne puternice!
Multumim dlor Anton si Gherman care ne-au fost o companie placuta, au glumit si horit pe tot parcursul drumului.
Iata cateva fotografii…
Asta este intrarea in pestera, cel putin cea pe care am gasit-o noi.
Peisaj la iesirea din pestera…
Filed under: atractii turistice Maramures, Calatorii, destinatii de weekend, excursii, fotografii, maramures, pesteri, vacante | Tagged: atractii turistice maramures, maramures, pestera cu oase, poiana botizii, primics gy, tg lapus, valea poienii |
hai sa traiti!
din intamplare am dat peste blogul vostru si am devenit fan :))
vreau sa stiu daca sunteti din maramures, ca daca sunteti atunci sa va iau in evidenta pe maramureseni.ro :))
Salut,
Nu suntem din Maramures, suntem din Bucuresti dar am vizitat Maramuresul si ne-a placut foarte mult.
Oricum poti sa ne pui pe maramureseni.ro, ne-ar face placere.
O zi buna.
Interesant material. Nu am stiut de pestera asta desi trec destul de des prin zona.
o zi buna!
Buna ,ma bucur sa vad ca mai apare cate un strain prin partile astea,ati avea multe de vizitat este o zona foarte frumoasa si cam neumblata de om,cunosc bine zona dar imi pare rau de padurile care se diminueaza din ce in ce mai mult,diminuare care nu deranjeaza pe nimeni,cat priveste despre pestera cu oase cand eram copil colegi mei din Poiana Botizi povesteau ca aruncau cu pietre intr-o gaura din pestera provocand sunete indelungate in cadere,ce-a ce vreau sa spun ca acum judecand un pic asta ar insemna (daca este adevarat)posibilitatea ca pestera sa aiba galeri supterane neexplorate inca ,poate ar trebui niste cercetari mai amanuntite,Ce ziceti?
Am descoperit locuri inedite in Maramures, datorita gazdelor la care ne-am cazat, intr-o vacanta, in Targul Lapus, mai exact in Rohia. Am descoperit oameni deosebit de primitori, care ne-au calauzit spre locuri mai putin cunoscute, cum este Pestera Oaselor. Drumul spre Pestera prin padure este fascinant, peisajul se schimba la fiecare pas, linistea padurii si fosnetul frunzelor, nebunia de culori a florilor de camp, ne-a facut sa uitam de marasmul lumii in care traim, de ritmul alert impus de oras. In linistea padurii se auzeau doar pasii nostri rascolind frunze si cantecul unuia din gazdele noastre ce s-au oferit a ne fi si calauza spre Pestera Oaselor. Intr-adevar locul este salbatic, neumblat , nedescoperit de multi turisti. Asta poate fi de bine? Intr-un fel, da.
Pestera este salbatica, daca o pot numi asa, nu este electrificata, iti trebuie echipament de munte, iar daca vrei sa fotografiezi ai nevoie de un blit puternic. Cred ca exista galerii subterane neeplorate inca si mi-as dori sa ramana asa. Prea luam multe naturii.
Ne spui ca am avea multe de vizitat in zona; cum noi vrem sa revenim in Maramures-pentru a 5 a oara in ultimii 3 ani-ne-ar fi de mare ajutor sa ne spui ce locuri am mai putea vizita.
poti sa vizitezi, cascada cailor, cimitirul vesel de la sapanta, Manastirea Rogoz,Valea Vaserului acolo e trenul mocanita. si sunt mai multe locuri frumoase pe care le puti vizita
sunt de acord cu tine. sunt din maramures si stiu ca maramuresul are ce arata, doar ca ministrul turismului nu prea se preocupa de adevaratele valori ale tarii