Muzeul Memorial de la Sighet


Muzeul Memorial de la Sighet este deschis zilnic de luni pana duminica intre orele 9,30-18,30, adresa este Str Corneliu Coposu nr 4 Sighetul Marmatiei.

Inchisoarea a fost construita in 1897, ca inchisoare de drept comun. Dupa 1945  prin Sighet se facea repatrierea fostilor prizonieri si fostilor deportati din U.R.S.S. In august 1948 a devenit loc de detentie pentru un grup de student, elevi, si tarani maramureseni, dintre care unii am inteles ca traiesc si azi la Sighet. In zilele de 5-6 mai au fost adusi la penitenciar peste o suta de demnitari din intreaga tara ( fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), unii dintre ei condamnati la pedepse grele, altii nici macar judecati. Majoritatea aveau peste 60 de ani. In octombrie 1950 au fost transportati la Sighet si 45-50 de episcopi si preoti Greco catolici si romano catolici. Penitenciarul era considerat”unitate de munca speciala”, cunoscuta sub denumirea “ colonia Dunarea” dar in realitate, era un loc de exterminare pentru elitele tarii si in acelasi timp un loc sigur, de unde nu se putea fugi, frontiera  Uniunii Sovietice fiind la doi kilometri.

Detinutii era tinuti in conditii insalubre, hraniti mizerabil, opriti de a se intinde ziua pe paturile din celulele fara incalzire. Nu aveau voie sa priveasca pe fereastra, cei care o faceau fiind pedespsiti cu carcera. Apoi au fost puse obloage la geamuri astfel incat nu se putea vedea decat cerul. Umilinta si batjocora faceau parte din programul de exterminare.

In 1955, ca urmare a Conventiei de la Geneva si a admiterii Romaniei in ONU, a avut loc o gratiere, din cei 200 de detinuti, 54 murisera. Inchisoarea de la Sighet redevenind inchisoare de drept comun, totusi detinutii mai apareau si in anii urmatori, mai ales “ in trecere” spre spitalul de psihiatrie din localitate.
In 1977 inchisoarea a fost dezafectata si a intrat intr-un proces de degradare.
Fundatia Academia Civica a preluat ruina fostei inchisori in 1995, in vederea transformarii ei in Memorial.

Advertisements

One Response

  1. Nice photography blog & good post.You have beautifully maintained, you must tried this website which really helps to increase your traffic. hope u have a wonderful day & awaiting for more new post. Keep Blogging!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: