Castelul Bran


Castelul Bran se situează la mai puţin de 30 km de Braşov, pe şoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu şi care leagă Braşovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adăposteşte în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colecţii de ceramica, mobilier, arme şi armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiţionale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.

Pentru fortificarea trecatorii Branului, cunoscuta inca de pe vremea romanilor, la inceputul sec al XIII lea, cavalerii teutoni se pare ca au construit o cetate in apropierea actualului castel sau poate in acelasi loc, care apoi a fost distrusa de luptele din aceasta regiune.
Primejdia turceasca dar si instabilitatea relatiilor cu Tara Romaneasca, mai ales dupa infrangerea de pe raul Ialomita(1369) l-au determinat pe regale Ludovic I de Anjou sa ridice cetati la hotarele regatului ungar. Pentru a intregi sistemul de aparare a Transilvaniei, in scopul controlarii si supravegherii pasului Bran, la 10 noiembrie 1377 la castelul Zvolen din Slovacia, a emis “actul de nastere” al cetatii Bran, prin care brasovenii primeau privilegiul de a construe fortareata” cu propriile osteneli si cheltuieli”.
Pentru veniturile necesare intretinerii, cetatea a fost inzestrata cu un domeniu compus din sate ale Tarii Barsei, cum ar fi: Zarnesti si Tohan(care au apartinut domeniului Bran pana in 1395), Budila(separate de domeniul Bran in 1404), Baciu, Cernat, Turches si Satulung(mentionate intr-un documentdin 1456 ca localitati ale domeniului) Zizin, Purcareni, Tarlungeni, Crizbav si Apata apar consemnate ca posesiuni ale Branului, abia in 1500. Locuitorii satelor din jurul cetatii, care erau situate pe hotar, aveau rolul de a pazi granite. Conducerea fortaretei a fost incredintata unui castelan, care pe langa functia de comandant militar al garnizoarei, formata initial din briganzi si balistari englezi, avea si atributii administrative si jurisdictionale.
In urma alcaturii planului de lupta impotriva turcilor ca urmare a intalnirii de la Severin dintre regele Sigismund de Luxemburg si Mircea cel Batran(1386-1395; 1397-1418) de la sfarsitul anului 1406 este posibil ca cetatea Bran sa fi fost conferita domnului Tarii Romanesti.
Urmasul lui Mircea cel Batran, Mihail I(1418-1420), a controlat pasul Bran pana in 1419 cand regele Sigismund de Luxemburg a transferat comitelui secuilor drepturile asupra cetatii. In timpul lui Iancu de Hunedoara(1441-1446), conducerea cetatii Bran a fost incredintata Voievodului Transilvaniei.
In 1498, cetatea si domeniul Bran au fost zalogite Brasovului, care le-a stapanit cu titlu de posesor. Prin actul emis Gheorghe Rakoczi al II lea, principele Transilvaniei(1648-1660), la 25 aprilie 1651, orasul Brasov devine proprietarul de drept al cetatii si domeniului Bran. Incepand cu sec al XVIII lea cetatea isi pierde importanta strategic, devenind un loc al administratiei domenial si resedinta a castelanului. In apropierea castelului sa aflat pana in 1836 un punct de vama unde negustorii plateau o taxa de 3,3% din valoarea marfurilor transportate. Dupa revolutia din 1848 se desfiinteaza domeniul feudal al Branului, iar castelul, ramas in continuare in proprietatea Brasovului, a fost ocupat de trupele austro-ungare in 1877. In urma unui proces care a durat pana in 1883, castelul a fost redat Brasovului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: