Targul Secuiesc


In judetul Covasna, gasim Targul Secuiesc, centru scaunului istoric secuiesc. Mai este cunoscut sub denumirea de “ orsaul breslelor” in amintirea numeroaselor bresle mestesugaresti de aici. Un localnic ne spune ca numele strazilor vine de la mestesugul oamenilor. Strada a 19 a era a brutarului, a 16 a brutarului, si tot asa. In fata, la strada, era atelierul si in spate familia si muncitorii.

Centrul de formă ovală, care a fost şi piaţa oraşului, are un stil unic în Europa: din el ies în forma razelor soarelui aşa-numitele “udvarterek” (în traducere aproximativă “curţi”), nişte stăduţe înfundate (în oraş există 72 asemenea “străduţe”). Acestea au luat fiinţă odată cu dezvoltarea oraşului, cănd familiile de meştesugari au început să construiască în grădinile din spatele clădirilor principale (care dădeau spre centru) alte case, cu acces uşor în piaţă. Pe ultimul teren construibil au fost ridicate case în aşa fel încât să blocheze accesul din afara pieţei. Accesul în centru se face prin patru străzi de la “colţul” pieţii. Începând cu deceniul al optulea al secolului 19, casele mici, de lemn, ale meşteşugarilor au fost înlocuite treptat de casele din piatră, etajate, ale negustorilor. Imaginea panoramică a oraşului reflectă centrul mic, îngust, datorat aglomerării caselor.

Se poate vizita muzeul breslelor unde o notă distinctă a colectiilor muzeale o constituie cele aproape două sute de păpuşi, majoritatea îmbrăcate în port popular unguresc. Din punctul de vedere al răspândirii teritoriale sunt reprezentate aproape toate tinuturile din Ardeal, iar temporal acoperă aproximativ un secol, constituind o valoare etnografică inestimabila.

P5318501_01 copy

P5318513_01 copy

P5318509_01 copy

P5318504_01 copy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: